Neuromoninainen: Karita

Täällä kirjoittelee Karita, toinen Neuromoninaisten perustajista. Itsensä ja agendansa esittely tuntuu aina jotenkin haastavalta, liekö kyse meidän suomalaisten mentaliteetista pitää matalaa profiilia ja olla nostamatta itseään jalustalle, vai siitä että huijarisyndrooma iskee paistinpannun lailla päin naamataulua, kun pitäisi omia asioitaan saati sitten saavutuksiaan jakaa jollekin toiselle. Mutta yritetään silti!

Sain itse adhd-diagnoosin vuonna 2018 ollessani 25-vuotias. Olen kertonut oman “heräämiskertomukseni” jo useammassa kanavassa, mutta siellä on varmasti ainakin joku, joka ei sitä ole vielä kuullut. Kelataan tuosta diagnoosihetkestä taaksepäin sellainen reilu 1,5 vuotta. Sukulaislapseni oli silloin sellainen neljä-viisivuotias nassikka, jolla oltiin tutkittu adhd:ta jo pidempään. Mun oma käsitys adhd:sta oli silloin hyvin stereotyyppinen ja todella väärä; ajattelin sen olevan vain pienten poikien ylivilkkautta ja duracell-pupumaista hyppimistä aiheuttava “tauti”, joka ei itseäni koskettaisi juuri lainkaan, muuta kuin tämän sukulaislapsen kautta (voi kuinka väärässä olinkaan!).

Törmäsin sattumalta Facebookissa blogitekstiin, jonka otsikko olu kutakuinkin “Hei sinä adhd-ihmisen läheinen, LUE TÄMÄ!” Selvä homma, minähän olen juurikin tällainen läheinen, joten katsotaas mitä täällä on sanottavana. Mitä pidemmälle tekstiä luin, sitä enemmän tunnistin siitä itseäni. “Ai tätäkö oikeasti on adhd?” Linkkasin tekstin parhaalle ystävälleni, jonka vastaus oli aika kaiken kattava: “Kyllä mä oon aina tiennyt et sulla on joku.”

Tutkimuksiin hakeuduttuani kestäisi vielä 1,5 vuotta, että saisin diagnoosini sekä lääkityksen. Kolmisen vuotta myöhemmin, vuonna 2021 kuvasin ensimmäisen adhd-aiheisen videoni TikTokkiin ja siitä vuoden päästä olin Suomen isoimpia adhd-vaikuttajia, ja sillä tiellä olen edelleen.

Miksi aloitin tiktokkaamisen adhd:sta? TikTok oli lyönyt läpi 2020 koronan iskiessä, ja pikkuhiljaa enemmän ja enemmän omalle etusivulleni pompsahteli adhd-aiheisia videoita jenkeistä ja briteistä. Mutta ei Suomesta. Löysin todella paljon samaistuttavaa sisältöä ja uusia, nimenomaan aikuisten adhd:hen liittyviä asioita TikTokin kautta, mutta ne tulivat ainoastaan ulkomaisilta tileiltä. Suomeksi siältöä ei ollut tai ainakaan se ei päätynyt omaan feediini. Päätin siis alkaa tehdä sitä itse. Ja tässä ollaan: nyt elokuussa 2023 kanaviani TikTokissa ja Instagramissa seuraa jo yli 35 000 ihmistä ympäri Suomen ja myös muita saman aihealueen vaikuttajia on tullut mukavasti.

En olisi ikinä uskonut, että adhd:sta, siis ominaisuudestani jota diagnoosin jälkeen jopa häpesin, tulisi mulle vielä jonakin päivänä työ. Päätin lähteä opiskelemaan neuropsykiatriseksi valmentajaksi, ja valmistuin keväällä 2023. Teen tällä hetkellä valmennuksia päivätyöni ohella ja tulijoita olisi lähes jonoksi asti. Tänä vuonna tutustuin paremmin myös yhteistyökumppaniini Cheyenneen, jonka kanssa päätimme lyödä viisaat päämme yhteen, ja muuttaa yhteiskuntaa neuroystävällisemmäksi. Oltiin molemmat tosi kyllästyneitä siihen, että neurokirjon ihmisiä pitäisi muuttaa sopivammaksi yhteiskunnan raameihin ja neurotyypilliseen muottiin, mikä ei todennäköisesti ikinä tule onnistumaan. Siitä lähti idea Neuromoninaisista, jonka tarinaa pääsette paremmin lukemaan toisessa postauksessa.

xoxo Karita

Edellinen
Edellinen

Neuromoninainen: Cheyenne

Seuraava
Seuraava

Mistä kaikki alkoi?