Miksi neuromoninaisten tukeminen työssä kannattaa?
Neurokirjon ihmiset ovat muuta väestöä suuremmassa vaarassa joutua työttömiksi ja syrjäytyä. Tämä on monen tekijän summa, joista näkyvimpinä on neurokirjolaisten tarpeiden huomiotta jättäminen työpaikoilla sekä tiedonpuute.
Itse työn yön kuormittavuus liittyy pitkälti paitsi stressin- ja ajanhallintaan. Deadlinet, paineen alla toimiminen, epäonnistumisen pelko, RSD, huijarisyndrooma sekä kiire aiheuttavat stressiä, joka taas pahentaa esimerkiksi ADHD:n oireita, jotka taas usein hankaloittavat arkea. Myös työympäristön aistiärsykkeet aiheuttavat kuormitusta, ja etenkin aistiyliherkille työssäkäyminen itsessään voi olla todella uuvuttavaa. Me neurokirjolaiset väsymme ja uuvumme neurotyypillisiä ihmisiä nopeammin ja meidän kehomme ja aivomme palautuvat hitaammin.
Tästä kehittyy huomaamatta ja yllättävän helposti oravanpyörä, josta on vaikea päästä ulos. Pian huomataan, että uniongelmat lisääntyvät, väsymyksen myötä liikunta ja sosiaalisten suhteiden ylläpito vähenee, mieliala on matalalla ja koko ajan kiukuttaa. Työmotivaatio laskee ja työn merkistyksellisyys itselle ei tunnu enää samalta. Uupuminen tapahtuu monella myös ihan huomaamatta ja salakavalasti, ja se saatetaan huomata vasta, kun ollaan jo työkyvyttömässä kunnossa.
Työuupumus on tila, joka tulisi ottaa vakavasti. Työuupumus itsessään ei ole sairaus, mutta se altistaa mm. erilaisille mielenterveyden ongelmille, psyykkisille sairauksille sekä esimerkiksi unettomuudelle.
Neurokirjolla olevien uupumus on todellinen ja iso ongelma yhteiskunnassamme. Noin 10-20% ihmisistä on neurokirjolla, mikä tarkoittaa, että mahdollisesti jopa joka viides on neuromoninainen. Eli sadan hengen yrityksessä voi olla jopa 20 neurokirjolla olevaa työntekijää! Silti neuromoninaisuuden huomioiminen työpaikalla on aika pitkälti olematonta. Työuupumus ja työssä jaksamisen haasteet ajavat monet pitkille sairauslomille ja työkyvyttömyyseläkkeelle, ja syrjäytymisen riski on tässä kohtaa jo todella suuri.
No mitä yritykset sitten hyötyvät siitä, että he tekevät neuroystävällisiä muutoksia omaan työyhteisöönsä? Moni yrittäjä ja työnantaja haluaa varmasti palkata työntekijöikseen henkilöitä, jotka ovat mahdollisimman tuottavia. Kun neurokirjon henkilöitä tuetaan oikein myös työelämässä ja heidän vahvuutensa valjastetaan käyttöön, he pääsevät hyödyntämään parhaiten omaa osaamistaan ja potentiaaliansa, he ovat tuottavampia, heidän sairaslomansa vähenevät ja/tai lyhenevät ja koko työyhteisö voi paremmin. Tämä on tilanne, jossa kaikki osapuolet voittavat.
Me Neuromoninaiset haluamme tehdä työtä sen eteen, että nemojen työllistyminen paranisi. Koulutamme ja konsultoimne yrityksiä, työnantajia ja esihenkilöitä ymmärtämään neuromoninaisuutta sekä ottamaan sen piirteet huomioon työelämässä.
Me haluamme auttaa tässä haasteessa, ja siksi haluammekin vierailla mahdollisimman monessa yrityksessä kouluttamassa ja konsultoimassa! Parannamme myös työtilojen aistiesteettömyyttä aistiesteettömyyskartoituksilla, jotka vähentävät työntekijöiden kuormitusta ja parantavat työhyvinvointia. Autamme mielellämme myös palvelumuotoilussa esim. kuinka huomioida neuromoninaiset asiakkaat.
❗️Yrittäjä! Ota meihin yhteyttä, jos haluat parantaa työntekijöidesi hyvinvointia ja parantaa tuottavuutta sekä toimia neuromoninaisuuden liittolaisena 🤝🏻
❗️Työntekijä! Vinkkaa meistä omalle esihenkilöllesi tai työnantajallesi 🫶🏻