Monotropismi
Mikä ihmeen monotropismi?
Monotropismi on Dinah Murrayn (1992) kehittämä teoria autismin kirjosta. Monotropismi tarkoittaa autistisen mielen taipumusta kiinnittää huomio voimakkaammin kiinnostuksen kohteisiin muiden ihmisten sijaan. Teoria käsittelee autistien tapaa prosessoida aistiärsykkeitä, osallistua, ryhtyä toimeen ja siirtää huomiotaan asiasta toiseen. Tätä tapaa kutsutaan myös autistiseksi inertiaksi (inertia = hitaus).
Autistit kokevat keskittymisen hyvin eri tavalla kuin ei-autistit. Autisti voi tarvita enemmän aikaa ja tilaa siirtääkseen keskittymisensä kohteesta toiseen ja keskittääkseen huomionsa uudelleen.
Monotropiset aivot ikään kuin etsivät kohteita, jotka herättävät mielenkiinnon, jotta niihin voidaan ns. kiinnittyä. Kun tällainen kohde löytyy, aivot keskittyvät tähän hyvin voimakkaasti sulkien kaiken muun ympäristön pois. Tämä voi tuntua siltä kuin jokin vetäisi meitä magneetin lailla puoleensa.
Tätä syvää keskittyneisyyden tilaa voidaan kutsua "monotropiseksi flow-tilaksi." Tämä flow-tila mahdollistaa syvällisen aiheisiin perehtymisen ja tarkan tehtävien suorittamisen ja voi tuntua autistista uskomattoman hyvältä.
Jos tämä flow-tila keskeytetään, voi se epävakauttaa (dysregulate) autistin itsesäätelyä ja aiheuttaa itsesäätelyn epätasapainotilan (dysregulation), jonka seurauksena olo voi olla epämukava, ärtynyt, vihainen ja tilanne voi triggeröidä jopa melttarin tai suttarin.
Mikä on melttari ja suttari sekä yhteissäätely?
Melttari (meltdown) on intensiivinen reaktio ylivoimaiseen tilanteeseen. Se voi ilmetä:
paniikkikohtauksen omaisena reaktiona
itkuna
tilannekohtaisena puhumattomuutena
huutamisena
itsensä satuttamisena
esineiden heittelynä
erilaisina toiminnanohjauksen haasteina.
Melttari laantuu esim. aistiystävällisessä ympäristössä tai vetäytymällä pois muiden seurasta. Yhteissäätely on myös tärkeä tukitoimi. Yhteissäätelyllä tarkoitetaan sitä, että ihminen havainnoi ja validoi toisen tunnetilaa myötätuntoisesti ja ilman tuomitsemista.
Yhteissäätelyn tavoitteena on rauhoittaa toisen ihmisen hermostoa ja auttaa toista löytämään oma tasapainotilansa. Päämäärä ei ole ratkaista tilannetta toisen puolesta, vaan luoda toiselle sen verran turvallinen olotila, että hän pystyy itse säätelemään omaa olotilaansa.
Suttari (shutdown) on sulkeutumista, vetäytymistä ja kykenemättömyyttä kommunikoida. Tätäkin tulkitaan usein ongelmakäytöksenä ja lapsellisena, vaikka todellisuudessa se on ahdingon ilmentymistä. Tämä ahdinko on seurausta muiden käyttäytymisestä, ei autistista itsestään johtuvaa.
Oliko monotropismi sinulle uusi käsite? Herättikö teksti ajatuksia tai oivalluksia? Kommentoi alle!
Lähde: