Neuromoninaisuus työelämässä
Mitä neuromoninaisuus on ja miksi sillä on merkitystä?
Neuromoninaisuuden huomioiminen työpaikalla edistää jokaisen hyvinvointia työpaikalla ja on lisäksi merkittävä strateginen etu, joka:
Parantaa työtyytyväisyyttä
Lisää tuottavuutta ja innovointia
Vahvistaa sitoutuneisuutta ja vähentää vaihtuvuutta
Tuo merkittävän kilpailuedun houkutellessaan huippuosaajia puoleensa
Todennäköisesti myös parantaa viestintää ja ongelmanratkaisua työpaikalla!
Neuromoninaisuudella tarkoitetaan ihmiskunnan neurokehityksellistä erilaisuutta eli käytännössä aivojen erilaisuutta. Ihmiset kokevat ympäröivän maailman ja ovat vuorovaikutuksessa sen kanssa siis monin eri tavoin. Ei ole olemassa yhtä "oikeaa" tai “normaalia” tapaa ajatella, oppia, käyttäytyä ja vuorovaikuttaa ympäristönsä kanssa, ja neuromoninaisuuden ajatus onkin, että näitä eroja ei tule pitää puutteina, vikoina tai häiriöinä, huonompana, vaan arvokkaana ja luonnollisena erilaisuutena.
Neuromoninaisuus on kattotermi ja pitää sisällään kaikki neurotyypit aina autismista ADHD:seen, oppimisvaikeudet, hahmotuspoikkeavuudet ja monet muut neurotyypit, mutta myöskin ns. neurotyypillisyyden, jolla tarkoitetaan neurotyyppiä, jota pidetään kulttuurisesti “normaalina.“
Neuromoninaisuus koskettaa siis meitä kaikkia!
Noin 10-20% ihmisistä voidaan katsoa kuuluvaksi neurovähemmistöihin (lähde). Tämä tekee neurokirjoon kuuluvista henkilöistä työpaikkojen suurimman vähemmistön, minkä vuoksi aivan jokaisen yrityksen tulisi huomioida neuromoninaisuus työpaikoilla.
Mitä tarkoitetaan neuroinkluusiolla?
Neuroinkluusiolla tarkoitetaan osallistavia käytäntöjä ja neuromoninaisuuden huomioimista työpaikalla. Termi yhdistää sanat "neuro" (hermosto ja aivot) ja "inkluusio" (osallisuus). Neuroinkluusiolla tarkoitetaan sitä, että kaikki työntekijät kokevat olevansa osa työyhteisöä ja että heidän ainutlaatuiset tarpeensa ja vahvuutensa tunnistetaan, niitä huomioidaan ja heitä arvostetaan omana itsenään.
Neuroinkluusio ei tarkoita ainoastaan erilaisten ihmisten hyväksymistä ja osallistamista, vaan neuroinkluusio on jatkuva ja aktiivinen prosessi erilaisia toimenpiteitä ja käytäntöjä, joilla varmistetaan, että jokainen yksilö voi aktiivisesti osallistua ja menestyä.
Neuroinkluusio voidaan huomioida esimerkiksi:
Aistiesteettömyytenä ja saavutettavalla viestinnällä
Selkeillä työohjeilla ja mukautetuilla työtehtävillä
Yksilöllisten tarpeiden huomioimisena ja työn teon mahdollistamisena
Johtamisella ja tietoisuuden lisäämisellä työyhteisössä
Työaikajärjestelyissä
Rekrytoinnissa, perehdytyksessä yms. yrityksen käytännöissä
Me Neuromoninaiset autamme erittäin mielellämme yrityksiä räätälöimään toimintatavat prosessit, käytännöt ja toimintamallit koko työyhteisölle sopivaksi ja neuroinkluusivisiksi. Jätä meille yhteydenottopyyntö ja jutellaan lisää TÄSTÄ!
Ota askel kohti neuroinkluusiota!
Jäitkö pähkäilemään kuinka neuromoninaisuus voitaisiin ottaa juuri teidän työpaikalla paremmin huomioon? Kaipaisitko vielä konkreettisempia työkaluja ja menetelmiä kohti neuroinkluusiota? Meillä on sinulle ratkaisu!
Upouusi ja paljon kysytty verkkokurssimme “Neuromoninaisuus työelämässä“ on täällä 1.4. alkaen! Verkkokurssillamme pääset syväsukeltamaan neuromoninaisuuden maailmaan ja saat käytännön työkalut kohti neuroinkluusiota. Opit myös huomioimaan neuromoninaisuuden osana juuri teidän yrityksenne strategiaa ja osana yhdenvertaisuussuunnitelmaanne.
Lue lisää ja lunasta ennakkovaraajan huippuetu TÄSTÄ.
Rajoitettu määrä paikkoja koulutukseen.
Nähdään koulutuksessamme!
- Cheyenne & Karita